Matične celice pomagajo zdraviti mišice

26 Jan

Pri poškodbi mišic, lahko odrasle matične celice prispevajo k regeneracij mišic. V Univerzi v Misuri so raziskovalci nedavno odkrili, kako bi lahko matične celice bile v pomoč pri zdravljenju poškodovanih mišic in sedaj raziskujejo, kako se izvorne celice premikajo po tkivu.

To znanje bi lahko v končni fazi pomagalo zdravnikom pri bolj učinkovitem zdravljenju mišičnih obolenj, kot so mišična distrofija, pri kateri se mišice poškodujejo in so matične celice bolnika izgubile sposobnost za regeneracijo.

“Poškodovane mišice pošljejo »klic na pomoč« matičnim celicam, da pridejo in jih popravijo. Te izvorne celice vedo, kam morajo iti, da bi ustvarile čim več mišičnih celic in sčasoma nova mišična tkiva,” je dejal izredni profesor bioloških dr. Cornelison.

“Trenutno ni dovolj učinkovite terapije s matičnimi celicami za mišično distrofijo. Eden izmed problemov s trenutnim zdravljenjem je, da zahteva 100 injekcij izvornih celic na kvadratni centimeter, in do 4.000 injekcij v posameznih mišičnih tkivih, saj se izvorne celice ne morejo širiti zelo daleč. Z ugotovitvami, kako zdrave matične celice potujejo po mišicah, lahko raziskovalci bolj učinkovito vbrizgajo delujoče celice in izboljšajo učinkovitost zdravljenja. ”

V novi študiji raziskovalci v laboratoriju sledijo gibanju matičnih celic čez ozke pretoke z uporabo  intervalne mikroskopije. Raziskovalci so ugotovili, da je več različic beljakovin, in vsaka naj bi imela  enak učinek na matične celice.

Gibanje matičnih celic je podobno, kot če bi oseba hodila z zavezanimi očmi po hodniku. Občutila bi samo zidove.

Če raziskovalci dodajo matičnim celicam signale za oblikovanje mišičnih vlaken, so ugotovili, da bi lahko uporabili tudi proge beljakovin, da bi se matične celice razporedile vzporedno, kot se  mišična vlakna v  vseh v živih bitjih.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: